Osadnictwo i gospodarka okolic Trzebnicy na początku XIII wieku - Tyszkiewicz, Lech (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 1999)
Lech Tyszkiewicz w studium „Osadnictwo i gospodarka okolic Trzebnicy na początku XIII wieku” przedstawia etapy tworzenia fundamentów klasztoru w Trzebnicy, charakter systemu zarządzania oraz pozyskiwania niezbędnej siły roboczej.