Idea państwa i władcy w najstarszych Żywotach świętych Cyryla i Metodego - Panic, Idzi (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2002)
Kolejny artykuł wyszedł spod pióra Idziego Panica (Katowice), który poddał analizie Żywoty świętych Cyryla i Metodego, dociekając, w jakim stopniu są one przydatne do badań nad ideologią państwa i władcy w Państwie Wielkomorawskim.