Dicunt… Gog et Magog esse Hungr… Z problematyki średniowiecznych origines gentium - Spychała, Lesław (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2002)
Lesław Spychała (Wrocław) przedstawił dociekania wczesnośredniowiecznych Węgrów na temat ich etnogenezy.