Podstępem czy siłą? „Działania specjalne” i ich moralna ocena w kronikach śląskich - Cetwiński, Marek (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2002)
Tekst Marka Cetwińskiego (Częstochowa) poświęcony został analizie wydarzeń związanych z podstępnym pojmaniem księcia przemyskiego Wołodara Rościsławica przez palatyna Piotra Włostowica w 1120 roku.