Zanim nadejdzie tysiącletnie królestwo. Dwa nurty proroctw chiliastycznych w XIV-XV wieku - Bylina, Stanislaw (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2002)
Stanisław Bylina (Warszawa) przedstawił dwa nurty późnośredniowiecznego chiliazmu: pierwszy związany z odłamem franciszkanów w Europie południowo-zachodniej, drugi natomiast z radykalnym skrzydłem husyckim w Czechach.