Zjazd sieradzki z 1432 roku a sprawa następstwa tronu polskiego po Władysławie Jagielle - Sperka, Jerzy (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2002)
Jerzy Sperka (Katowice) dowiódł, że opinia badaczy (oparta na przekazie Długosza), iż na zjeździe sieradzkim w roku 1432 doszło do zmian w sprawie zasad następstwa tronu, ustalonych na zjeździe w Jedlni w 1430 roku (po przewidywanej śmierci Władysława Jagiełły), jest nieuzasadniona.