Kilka uwag o konfederacji Spytka z Melsztyna z 1439 roku - Czwojdrak, Bożena (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2002)
Bożena Czwojdrak (Katowice) przedstawiła nowe spostrzeżenia dotyczące niektórych okoliczności konfederacji Spytka z Melsztyna, zawiązanej w Nowym Mieście Korczynie 3 maja 1439 roku, a także postawiła hipotezę, według której bitwa pod Grotnikami miała miejsce nie 4, lecz 6 maja 1439 roku