Dwa przyczynki do dziejów Kościoła na Węgrzech w XV wieku - Sroka, Stanisław A. (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2002)
Stanisław A. Sroka (Kraków) dowiódł, że biskupem Siedmiogrodu w latach 1443—1461 był Polak Maciej z Łabiszyna, a nie jak dotychczas przypuszczano — Włoch Maciej de la Bischino. Ponadto przedstawił relację węgierskiego duchownego z podróży do Włoch w roku 1494.