Mieszczanie Warty przed sądami sieradzkimi w XV wieku - Szymczakowa, Alicja (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2002)
Alicja Szymczakowa (Łódź) scharakteryzowała mieszczan królewskiego miasta Warta w XV wieku.