Między Kijowem a Gnieznem. Wybrane aspekty topografii i funkcji arabskiego srebra na ziemiach słowiańskich w X i na początku XI wieku - Adamczyk, Dariusz (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2009)
Artykuł przedstawia wybrane aspekty topografii i funkcji arabskiego srebra, czyli konsekwencji włączenia słowiańskich terytoriów do arabskiej sieci handlowej. Złoża srebra arabskiego, zarówno na środkowym Dnieprze, jak i w Wielkopolsce, były wynikiem kształtowania się wczesnych państw, których elity opłacały swoje drużyny, między innymi, rudami. Władcy zdobywali srebro poprzez handel i rabunek, a także nakładając daniny na sąsiednie plemiona lub opodatkowując karawany handlowe. Ważną, a w przypadku Rusi kluczową rolę w tych procesach przypisywano Skandynawom. Złoża w dorzeczu górnego Bohu i Dniestru należy wyjaśniać w inny sposób. Ich ukształtowanie terenu wskazuje na funkcję tranzytową wzdłuż szlaków łączących Chazarski Kaganat i Ruś Kijowską z Węgrami, a za pośrednictwem grodów czerwieńskich z Krakowem i Pragą. Głównymi pośrednikami w handlu dirhamami byli tu żydowscy i muzułmańscy kupcy.