До проблеми політогенези Волинської землі (VI—початок X ст.) [Problemy politycznej genezy Ziemi Wołyńskiej (VI— początek X w.) - Żich, Maksim (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2010)
Artykuł bada wczesną historię Wołynia, jednego z najstarszych ośrodków o słowiańskim etno‑politycznym pochodzeniu. Od VI wieku istniało na tym obszarze kilkanaście słowiańskich związków politycznych, które w różnych okresach czasu cieszyły się wiodącą pozycją w regionie. Z Wołynia Słowianie przemieszczali się na tereny sąsiadujące z powodów wewnętrznych (wzrost populacji, rozwój ekonomiczny) i zewnętrznych (inwazja awarska). W drugiej połowie pierwszego stulecia Lędzianie, Bużanie i wiele innych plemion słowiańskich żyli w zgodzie z plemieniem Dulebów i Wołynia. Niewystarczające źródła nie dają jednak możliwości zbadania ich historii i wzajemnych relacji.