Bardiów — ośrodek kultury intelektualnej w późnym średniowieczu - Sroka, Stanisław A. (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2011)
Autor omawia najważniejsze ośrodki kultury intelektualnej w średniowiecznym Bardyowie, a mianowicie: miejscową szkołę parafialną z 1434 roku, dobrze wyposażoną bibliotekę, istniejącą przy kościele parafialnym, obejmującą ponad 30 ksiąg rękopisów w XV wieku i ponad 100 woluminów pół wieku później, wreszcie krąg kopistów i miniaturzystów, wśród których najwybitniejszym kopistą był Jan Schwarz (jego rękopis Liber fratris Johannis Hungari de Bartpha znajduje się w Bibliotece Uniwersyteckiej we Wrocławiu), a miniaturzystą - Baltazar Blutfogel. Odporność intelektualną Bardiowa przypisuje się osobom studiującym na krakowskim uniwersytecie i wracającym po studiach do domu. Krakowska uczelnia stała się wylęgarnią kadry nie tylko dla szkoły parafialnej, ale także dla miejscowego urzędu. Również miejscowi księża posiadali wykształcenie uniwersyteckie.