Produkcja i konsumpcja słodyczy w wybranych państwach włoskich w XIV i XV wieku - Hryszko, Rafał (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2014)
Artykuł poświęcony jest charakterystyce produkcji i zasad konsumpcji poszczególnych rodzajów słodyczy spożywanych w wybranych włoskich miastach północnej i środkowej części Półwyspu Apenińskiego - Genui, Mediolanie, Wenecji i Florencji w XIV i XV wieku. Autorka przybliża terminologię późniejszych średniowiecznych słodyczy włoskich, omawia metody (np. obróbka termiczna cukru) i przepisy produkcyjne (np. produkcja cukierków z dodatkiem owoców czy pasty migdałowej). Osobny rozdział poświęcony jest zagadnieniu okoliczności, w jakich słodycze były spożywane w wybranych miastach włoskich w XIV i XV wieku. Dokumentami źródłowymi były włoskie książki kucharskie Anonimo lucano, Anonimo padovano, Anonimo senese, Anonimo veneziano, książka kucharska Maestro Martino, zbiór zatytułowany De honesta voluptate et valetudine autorstwa Bartlomeo Sacchi (znanego jako Platina), kompilacja przepisów znana jako Anonimo neapolitano, a także źródła medyczne i farmaceutyczne (Ambrogio Oderico De sanitate regenda consilium, Paula Suardo Thesaurus apothecariorum i anonimowy autor Medicinalia quam plurima).