Żebrak, sługa i rzemieślnik w elitarnym bractwie Najświętszej Marii Panny w Krakowie (XIV—pierwsza połowa XVI wieku) - Rajman, Jerzy (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2014)
Artykuł przedstawia badania nad księgą zmarłych prowadzoną przez bractwo funkcjonujące przy kościele Najświętszej Marii Panny w Krakowie. Badacze są zgodni, że bractwo skupiało przedstawicieli najzamożniejszego mieszczaństwa krakowskiego. W artykule skupiono się na wpisach w księdze zawierających informacje o osobach, które określano mianem „kirchenbitter” i „diner”. Doprowadziło to autora do wniosku, że bractwo - pomijając jego ewidentnie elitarny charakter - skupiało także nędzarzy i służbę. Wzmianki o tym fakcie w księdze zmarłych pozwalają na ujawnienie anonimowości służących w Krakowie, do tej pory mniej znanej historykom. Autor odnotował wszystkie wzmianki o rzemieślnikach w bractwie, a następnie podjął próbę identyfikacji tych osób.