O pewnych dogmatach i kontrowersjach historiografii grunwaldzkiej. Miejsce postoju Władysława Jagiełły przed bitwą pod Grunwaldem a miejsce obozowania po niej w świetle Cronica conflictus i Annales Jana Długosza - Janicki, Marek A. (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2014)
Pierwsza część artykułu jest próbą rewizji dotychczasowych interpretacji frazy Jana Długosza z księgi 11 jego Annales, a mianowicie „tabernaculum capelle supra collem ediciorem lacum Luben spectantem”. Sformułowanie to jest kluczowe nie tylko dla określenia kierunku marszu wojsk polsko-litewskich pod Grunwald i zakładanej pozycji wyjściowej, ale także dla określenia miejsca rozbicia obozu po bitwie. Podstawowym zagadnieniem jest analiza leksyki i frazeologii, którą Długosz wykorzystał w swoich Annales oraz w podstawowym opisie bitwy zawartym w tym dziele, czyli w anonimowej i współczesnej wydarzeniom z 1410 r. tzw. Druga część dotyczy rozdziału Lacus terrae Prussiae z Chorographia Regni Poloniae zawartego w pierwszej księdze Annales jako dokumentu ograniczonej, a nawet błędnej wiedzy - posiadanej przez Długosza pod koniec życia - na temat miejsca, w którym stoczono bitwę pod Grunwaldem.