„Durum est nostris absque armis”. Kilka słów o pobycie polskich rycerzy w Gdańsku w 1457 roku - Szybkowski, Sobiesław (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2014)
1 maja 1457 roku król Kazimierz IV Jagiellończyk uroczyście wjechał do Gdańska. Towarzyszyło mu kilkutysięczne wojsko i dworzanie. Wizyta polskiego władcy dotyczyła sfinalizowania odkupienia od Krzyżaków kilku pruskich ośrodków miejskich wraz z zamkami, w tym stołecznego Malborka. W Gdańsku Kazimierz otrzymał finansowanie, na które skłudała się danina mies an gdańszich, zyskana przez ośrodek miejski. Obraz wjazdu i miejsca pobytu orszaku królewskiego jest dobrze przedstawiony narracyjnie w źródłach. Istotna wydaje się relacja Jana Długosza, który był bezpośrednim świadkiem tych wydarzeń. Wizytę królewską uświetniły liczne uczty, a także turnieje piesze i konne, w których swoimi umiejętnościami chwalili się polscy rycerze z najbliższego otoczenia króla. Podobno w gdańskich karczmach pozostały napierśniki i inne dobra wojewody sieradzkiego Dziersława z Rytwian, Mikołaja Reichenberga (zapewne chorążego w wojsku królewskim), podkomorzego krakowskiego Krzesława Wojszyka z Wójczy i podkomorzego lubelskiego Jana Kuropatwy z Łańcuchowa. Do wykupu podkomorzych dóbr król oficjalnie zobowiązał się przed radą gdańską w czerwcu i lipcu 1457 roku.