Stanisław Rosik: Bolesław Krzywousty. Wrocław, Wydawnictwo Chronicon, 2013, ss. 339 - Boroń, Piotr (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2014)
Recenzowana biografia Bolesława Krzywoustego autorstwa Stanisława Rosika stanowi długo oczekiwaną, kompleksową próbę przedstawienia życia i panowania jednego z najważniejszych władców wczesnośredniowiecznej Polski. Rosik, wywodzący się z wrocławskiego środowiska historycznego i uczeń Lecha Tyszkiewicza, korzysta z najnowszych ustaleń naukowych i własnych wieloletnich badań, zwłaszcza nad chrystianizacją Pomorza, co czyni tę biografię szczególnie wartościową. Autor mierzy się z problemem skąpej i stronniczej bazy źródłowej — w dużej mierze ograniczonej do kroniki Galla Anonima — zachowując krytyczne podejście i unikając spekulacji. Autor unika hermetyzmu, pisząc barwnym, przystępnym językiem, co czyni biografię atrakcyjną nie tylko dla historyków, lecz także dla szerszego grona czytelników. Mimo skromnej oprawy graficznej, książka spełnia wysokie standardy merytoryczne i zapełnia lukę w polskiej historiografii.