Inicjały na czternastowiecznych dokumentach książąt opolskich (Bolesława II i Bolesława III) - Pietrzyk, Iwona (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2017)
Badania nad średniowiecznymi inicjałami koncentrowały się do tej pory głównie na inicjałach kodeksowych. Niewiele opracowań poświęcono inicjałom dokumentowym. Poniższy artykuł jest zatem próbą omówienia tych właśnie inicjałów, występujących w dokumentach Bolesława II i Bolesława III, którzy rządząc księstwem opolskim w XIV w. unikali wielkiej polityki, rządząc stosunkowo niewielkimi księstwami położonymi na peryferiach ówczesnych im centrów kulturowych. Nie ulega wątpliwości, że inicjały dokumentów Bolesława II i Bolesława III zostały upiększone przez ich pisarzy, przy użyciu tego samego atramentu, który posłużył do zapisania reszty dokumentu. Inicjały są zazwyczaj niezwykle proste, pozbawione zmysłu artystycznego i ozdobników. Co więcej, często są wykonane niechlujnie. Nie odbiegają one jednak znacząco od standardów zdobniczych innych władców, w tym dokumentów królewskich Kazimierza Wielkiego. Zgodne z ówczesną praktyką są również motywy zdobnicze, w tym tuszowanie poszerzonego zarysu litery czy stosowanie ornamentyki geometrycznej i roślinnej, która wpisała się w średniowieczną estetykę. Oprócz tego w artykule poruszono kwestię potencjalnego wpływu adresata na szatę graficzną dokumentu, argumentując, że pozostawała ona istotną kwestią.