Listy biskupa włocławskiego i arcybiskupa gnieźnieńskiego Jana Gruszczyńskiego do rady miasta Gdańska - Włodarski, Łukasz (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2017)
Poniższy artykuł omawia listy Jana Gruszczyńskiego herbu Poraj, biskupa włocławskiego i późniejszego arcybiskupa gnieźnieńskiego, skierowane do Rady Głównego Miasta Gdańska. Autorka przeprowadziła analizę sześciu oryginalnych listów, przechowywanych obecnie w Archiwum Państwowym w Gdańsku. Analiza obejmuje zarówno treść listów, jak i elementy formalne, na które składają się: inskrypcja (adres), frontyspis, pozdrowienia oraz datacja. To z kolei pozwoliło autorowi na ukazanie kwestii poruszanych przez biskupa w kontaktach z soborem gdańskim oraz wskazanie zaufanych doradców Gruszczyńskiego (Andrzej Gruszczyński, Maciej ze Służewa, Jan Grylewski), a także formalnych petentów (Jerzy Sweidniczer). Badania dotyczące formy listów ujawniły formułowe użycie niektórych wyrażeń. Ponadto należy zauważyć, że tylko pisma sporządzane przez urząd w Gnieźnie zawierały pozdrowienie. Ponadto wszystkie dokumenty, poza akredytywami, pisane były w formie tradycyjnej (listowej).