Aляксандр И. Груша: Документальная писменность Великого Княжества Литовского (конец XIV—первая треть XVI в.). Минск, Беларуская навука, 2015, ss. 465, il. [Piśmiennictwo dokumentalne Wielkiego Księstwa Litewskiego (koniec XIV - pierwsza tercja XVI wieku). - Szweda, Adam (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2017)
Recenzowana książka „Документальная писменность Великого Княжества Литовского (конец XIV — первая треть XVI в.)” autorstwa Aляксандра И. Груши stanowi wyjątkowe i obszerne studium poświęcone ewolucji piśmienności dokumentowej na terenach Wielkiego Księstwa Litewskiego od końca XIV wieku do około 1528 roku. Autor, uznany badacz białoruski, analizuje nie tylko same dokumenty — ich funkcję, formy i znaczenie — lecz także kontekst społeczny, prawny i instytucjonalny ich powstawania. Praca składa się z jedenastu rozdziałów, w których omówiono m.in. początki dokumentu na Litwie, rolę Kościoła i władzy świeckiej jako promotorów piśmienności, różne typy dokumentów, warunki ich rozpowszechnienia oraz utrwalenia w praktyce sądowej i administracyjnej. Ważną część książki stanowi analiza roli pieczęci i podpisów w procesie uwierzytelniania aktów prawnych oraz omówienie rozwoju archiwów i ksiąg aktowych, w tym Metryki Litewskiej. Hrusza poświęca także uwagę relacji między dokumentem a tradycją ustną, wskazując na proces stopniowej sekularyzacji praktyk prawnych. Autor bazuje na bogatym materiale źródłowym, przytaczając liczne cytaty w językach oryginałów i komentując przykłady dokumentów pergaminowych i papierowych. Pomimo pewnych powtórzeń i konstrukcyjnych niekonsekwencji, książka jest uznawana za fundamentalne opracowanie dla badaczy dziejów kancelarii i dyplomatyki WKL. To pozycja nie tylko dla mediewistów, lecz także dla studentów, archiwistów i pasjonatów historii Europy Środkowo-Wschodniej.