Registrum hominum ius civile susceptorum Rejestr przyjęć do prawa miejskiego Proszowic z XV wieku - Nabiałek, Karol (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2018)
Artykuł dotyczy krytycznej edycji jednej z najstarszych polskich ksiąg wpisów do prawa miejskiego. Rejestry nowych mieszkańców Proszowic z lat 1420-1499 zachowały się w trzech różnych rękopisach przechowywanych w Archiwum Narodowym w Krakowie (zespół: Variae civitates et villae: sygn. 29/121, podpisy 160, 166, 167). Cechą charakterystyczną zapisów dokumentujących wjazd nowych mieszkańców do Proszowic jest rozproszenie wpisów i ich nieregularne rozmieszczenie na pustych częściach rękopisów. Dopiero po zebraniu i uporządkowaniu wszystkich wpisów możliwe jest sporządzenie listy nowych mieszkańców miasta. Ogółem odnaleziono i wydano 182 wpisy, które dotyczyły wstąpienia do iuris civilis w Proszowicach, nadając obywatelstwo 183 osobom. Rejestr stanowi cenne źródło do badań nad społeczeństwem miejskim, migracjami miejskimi, średniowieczną gospodarką, prawami miejskimi i wymogami prawnymi dla nowych obywateli.