Dworzanie królewicza Jana Olbrachta w latach 1487—1492 Przyczynek do badań nad karierami rodów szlacheckich w czasach jagiellońskich - Nalewajek, Agnieszka (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2018)
Wśród dokumentów przechowywanych w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie znajduje się dotychczas nieopracowany rejestr dworzan Jana Olbrachta (1492-1501) z lat 1487-1499. Rękopis ten stanowi nieocenione źródło do badań nad środowiskiem następcy Kazimierza Jagiellończyka w okresie bezpośrednio poprzedzającym jego wstąpienie na tron. W artykule przedstawiono sylwetki 47 dworzan, którzy służyli królewiczowi koronnemu od pierwszej połowy 1487 roku aż do jego koronacji, która miała miejsce 23 września 1492 roku. Na liście znaleźli się głównie najbliżsi doradcy przyszłego króla Jana Olbrachta. Do najważniejszych osób na dworze księcia koronnego należeli: Zawisza Róża z Borzyszowic (zm. 1497), Jakub Szydłowiecki (zm. 1509), Piotr Szydłowiecki (zm. 1508), Krzesław Wojszyk z Wójczy (zm. 1539) i Mikołaj Cikowski (zm. 1535). Rejestr ujawnił nowe, nieznane dotąd informacje dotyczące powinności dworskich przedstawicieli wielu średniowiecznych rodów szlacheckich, które były przedmiotem badań genealogicznych i prozopograficznych. Tym samym stanowi nieocenione źródło wiedzy na temat awansu ich przedstawicieli na dworze Jagiellonów.