Edmundas Rimša: Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto antspaudai ir žemių heraldika. Vilnius, Lietuvos Istorijos Institutas, 2016, ss. 192 [Edmundas Rimša: Pieczęcie wielkiego księcia litewskiego Witolda i heraldyka ziem. Wilno, Instytut Historii Litwy] - Szweda, Adam (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2018)
Artykuł recenzyjny omawia książkę Edmundasa Rimšy poświęconą pieczęciom i heraldyce ziemskiej wielkiego księcia litewskiego Witolda. Autor, zasłużony badacz sfragistyki i heraldyki Wielkiego Księstwa Litewskiego, szczegółowo analizuje pieczęcie Witolda, zwracając uwagę na ich cechy fizyczne, barwę wosku, system sfragistyczny oraz ewolucję formy i symboliki. Praca przedstawia dziewięć typów pieczęci, ich funkcje i historyczne konteksty, a także omawia znaczenie herbów ziemskich i ich wpływ na kształtowanie się symboli państwowych. Rimša zestawia własne badania z dotychczasowym dorobkiem naukowym, zwłaszcza z pracami Władysława Semkowicza i Zenona Piecha. W recenzji podkreślono wysoki poziom edytorski książki oraz jej wartość jako przewodnika po sfragistyce i heraldyce litewskiej epoki Witolda. Mimo braku rewolucyjnych odkryć, praca systematyzuje wiedzę, wskazuje nowe tropy badawcze i będzie punktem odniesienia dla przyszłych badań. Autor recenzji zauważa jedynie brak szerszej analizy opisów pieczęci w dokumentach notarialnych. Książka Rimšy jest ważnym wkładem w badania nad symboliką władzy i administracji Wielkiego Księstwa Litewskiego.