Шлюб англійського принца Едварда Вигнанця у контексті європейської політики Ярослава Мудрого [Ślub Edwarda Wygnańca, królewicza angielskiego, w kontekście europejskiej polityki Jarosława Mądrego] - Гаврилишин, Марія (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2016)
Artykuł opisuje pochodzenie Agaty, żony królewicza angielskiego Edwarda Wygnańca. Autorka analizuje różne wersje jej pochodzenia w kontekście polityki zagranicznej opiekuna jej męża, wielkiego księcia kijowskiego Jarosława Mądrego. Dyskusja na ten temat wciąż trwa, ale według autorki artykułu, analizując to zagadnienie w odniesieniu do polityki Jarosława Mądrego, lepsze podstawy naukowe ma wersja przedstawiona przez niemieckich badaczy.