Vár lǫg: Społeczności banitów w Jόmsvíkinga saga oraz Harðar saga - Poilvez, Marion (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2016)
Niniejszy artykuł ma na celu zbadanie podobieństw, zarówno w warstwie tekstowej, jak i koncepcyjnej, pomiędzy Jómsvíkinga saga oraz Harðar saga ok Hólmverja. Mimo że utwory te dzieli wiele różnic (należą do odrębnych gatunków, zostały napisane w różnych miejscach i czasach), to jednak nie sposób nie zauważyć, że łączy je niecodzienny dla sag motyw literacki: ustanowienie alternatywnych społeczności rządzących się własnymi prawami, lög þeirra. Po krótkim przybliżeniu recepcji krytycznej obydwu utworów, zarówno w świecie historii, jak i literaturoznawstwa, autorka artykułu skupia się na analizie porównawczej dwóch społeczności przedstawionych w tekstach — Jómsborgu, leżącego u ujścia Odry w basenie Morza Bałtyckiego, oraz islandzkiego Geirshólmru — by pokazać, w jaki sposób elitarne wojsko wikingów przedostało się do islandzkiego Hvalfjörður, porzucając tym samym zbrojny gród na rzecz naturalnej warowni. Artykuł ukazuje przyczyny owej wyprawy, interpretując ją przez pryzmat pojawiających się w obydwu utworach postaci królów, a także pojęć takich jak pokrewieństwo i przywództwo. Wnioski końcowe artykułu potwierdzają, że motywy zawarte w Jómsvíkinga saga są konstytutywne dla światopoglądu Islandczyków.