Pochodzenie Chodeckich herbu Ogon oraz ich związki rodzinne z Umieńskimi i Lubińskimi - Szybkowski, Sobiesław (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2016)
Poniższy artykuł ma na celu sprostowanie istniejących zapisów historiograficznych dotyczących genealogii rodu Chodeckich herbu Ogon. Autor twierdzi, że podskarbi koronny Andrzej Miłośnik z Lubina, Umienia i Chocza, przodek rodu Chodeckich herbu Ogon; starosta ziemi halickiej Mikołaj Parawa; i Jakub Kuropłoch z Burzenina nie byli synami Andrzeja z Lubina, majstra dobrzyńskiego, lecz synami Dobiesława z Lubina i Umienia, sędziego dobrzyńskiego. Piotr z Górek i Lubina był z kolei ich najstarszym bratem, a tym samym pierworodnym synem sędziego. Ponadto Dobiesław z Umienia i Lubina, chorąży mniejszy dobrzyński; Marcin z Umienia, zastępca sędziego okręgowego łęczyckiego; Paweł z Umienia oraz Elżbieta, żona kasztelana sandomierskiego Klemensa Wątróbki ze Strzelec. Nie ulega wątpliwości, że sędzia Dobiesław był dwukrotnie żonaty. Do jego dzieci z pierwszego małżeństwa należeli: Piotr z Górek i Lubina, Andrzej Miłośnik, Mikołaj Parawa i Jakub Kuropłoch. Jego druga żona, Świętochna, wdowa po Mikołaju z Tumusina, urodziła Dobiesławowi troje dzieci: Dobiesława, Marcina i Pawła. Z kolei jego córka Elżbieta urodziła się najprawdopodobniej w wyniku jego krótkiego związku, który miał miejsce pomiędzy śmiercią jego pierwszej żony a ślubem ze Świętosławą. Ponieważ jednak Elżbieta mogła urodzić się ze Świętosławy, nie sposób wykluczyć takiej możliwości. Ponadto „Andrzej z Lubina herbu Ogon”, pantler dobrzyński w latach 1402-1414 wydaje się być postacią fikcyjną, powszechnie myloną z Andrzejem ze Starorypina, bratem Jana Rasza; Eberhardem, rektorem rypińskim; Piotrem z Bieganowa.