Marek Mika: Górny Śląsk w dobie wojen husyckich. Przemyślidzi opawscy i raciborscy a rewolucja husycka. Kraków, Wydawnictwo Avalon, 2015, ss. 155 - Woźny, Maciej (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2016)
Recenzowana praca Marka Miki dotyczy stosunków książąt opawskich i raciborskich z husytami na Górnym Śląsku w pierwszej połowie XV wieku. Autor podjął próbę przedstawienia polityki lokalnych władców wobec ruchu husyckiego, uwzględniając ich działania militarne, postawy ideowe i zmieniające się relacje z czeskimi „bożymi bojownikami”. Książka składa się z pięciu rozdziałów i opiera się głównie na źródłach pisanych w języku czeskim oraz polskich opracowaniach historycznych. Mika przedstawia genealogię Przemyślidów opawsko-raciborskich i omawia rozwój ruchu husyckiego, jednak jego analiza często pomija istotne źródła i opracowania, co wpływa na wiarygodność niektórych ustaleń. Praca zawiera błędy faktograficzne i nieścisłości, np. błędne datowanie wydarzeń czy powtarzające się fragmenty tekstu. Mimo to autorowi udało się poprawnie zidentyfikować niektóre kluczowe kwestie, takie jak znaczenie konfederacji grodkowskiej z 1427 r. czy lokalizacja bitwy pod Rybnikiem. Książka zawiera również omówienie legend husyckich z regionów obecnego Śląska. Praca, choć porusza istotny temat, cierpi na brak krytycznej analizy literatury przedmiotu oraz wybiórcze traktowanie źródeł, co znacząco wpływa na jej wartość merytoryczną. Potencjał tematu nie został w pełni wykorzystany, a publikacja wymagałaby głębszej refleksji metodologicznej i większego zaangażowania badawczego.