Orient et Occident. Construction des identités en Europe médiévale. Sous la direction de Luminiţa Diaconu. Bucureşti, Editura Universităţii din Bucureşti, 2015, ss. 226 Dialogul civilizaţiilor. Interferenţe istorice şi culturale / Dialogue of Civilisation - Niemczyk, Katarzyna (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2016)
Artykuł omawia dwie ważne publikacje dotyczące średniowiecza, które ukazały się w Rumunii i Mołdawii w 2015 roku. Pierwsza z nich, zatytułowana Orient et Occident. Construction des identités en Europe médiévale, została zredagowana przez Luminiţę Diaconu i stanowi zbiór artykułów pokonferencyjnych. Konferencja, zorganizowana przez Centrum Studiów nad Średniowieczem Uniwersytetu w Bukareszcie, poświęcona była relacjom między Wschodem a Zachodem w kontekście budowania tożsamości od późnej starożytności do późnego średniowiecza. Na szczególną uwagę zasługuje artykuł Ovidiu Cristei, analizujący symbolikę działań wojennych Bogdana III w kontekście jego ataku na Polskę w 1509 roku. Autor interpretuje zachowanie władcy mołdawskiego jako akt symbolicznej deklaracji wojny wobec całego Królestwa Polskiego. Druga publikacja, Dialogul civilizaţiilor. Interferenţe istorice şi culturale, to księga pamiątkowa poświęcona Profesorowi Victorowi Tvircunowi, zawierająca artykuły w językach angielskim i rosyjskim. Porusza ona tematykę historycznych i kulturowych relacji cywilizacji, w tym także polsko-mołdawskich kontaktów od starożytności po czasy nowożytne. Znalazły się w niej m.in. teksty dotyczące duchowości w literaturze serbskiej, roli kobiet w średniowiecznej Gruzji oraz militarnego wsparcia Władysława Jagiełły wobec rycerzy walczących z Zakonem Krzyżackim. Obie publikacje stanowią istotny wkład w badania nad kontaktami międzykulturowymi i historią regionu Europy Środkowo-Wschodniej.