Čeští husité a antihusité z Moravy v Polsku ve 14.-15. století [Czescy husyci i antyhusyci z Moraw w Polsce w XIV-XV wieku] - Jurok, Jiří (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2004)
Jiři Jurok (Nový Jičín) w swoim artykule przybliżył losy osób związanych z ruchem husyckim, bądź zwalczających ten ruch, pochodzących z Moraw, które w jakimś momencie swego życia były związane z Polską.