Harald Sinozęby - król Danii i jego polityka norweska w poematach skaldów - Morawiec, Jakub (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2007)
Panowanie Haralda I Gormssona ma kluczowe znaczenie dla rozwoju średniowiecznej Danii. Władca ten uczynił Danię najważniejszym czynnikiem politycznym w Skandynawii, jednocześnie wprowadzając znaczące zmiany społeczne, kulturowe i gospodarcze w kraju. Taka sytuacja Danii znajduje odzwierciedlenie w literaturze poświęconej królowi Danii. Najważniejsze są utwory skaldów. Kilku poetów wspomina w swoich utworach Haralda I Gormssona. Jednym z najbardziej znaczących jest anonimowy niddigt – satyra – w znacznym stopniu zniesławiająca władcę, wskazująca na jego tchórzliwość, niemęskie zachowanie i nieposłuszeństwo poddanych, którzy zbuntowali się przeciwko niemu. Wiele danych sugeruje, że wiersz ten zachował się do dziś tylko w jednym wersie i został napisany w Norwegii na prośbę jarla Lade Häkon przez kogoś bezpośrednio z jego otoczenia. Ten niddigt cytowany przez niektórych sagamanderów przyczynił się do ugruntowania bardzo niekorzystnej opinii o Haraldzie wśród skaldów. Wyżej wymienione utwory skaldów wskazują, że opinia ta jest zbyt kategoryczna. Niektóre wiersze lub ich fragmenty dowodzą, że byli skaldowie, którzy postrzegali króla Danii tak jak wielu innych monarchów i magnatów świata skandynawskiego – jako wpływowego, hojnego, wojowniczego i odważnego. Monarchę, który doceniał ich wysiłki artystyczne, a jednocześnie osoba godna upamiętnienia dla przyszłych pokoleń. Przedstawione fragmenty poezji skaldycznej rzucają nieco światła na dość złożone relacje między Danią a Norwegią za panowania Herolda I Gormssona. Wyraźnie pokazują one dwie przeciwstawne tendencje: dążenie Duńczyków do narzucenia Norwegii swojej supremacji oraz próby Norwegów, by bronić swojej niezależności. W wyniku tych tendencji rozpoczęła się zacięta i bezkompromisowa walka, w której obie strony dążyły do wykorzystania każdej słabości przeciwnika, a wiersze skaldów były idealnym środkiem propagandy.