„[...] quid Bolenia suis feris ferior [...]” Polska w liście Fryderyka I Barbarossy do Saladyna z 26 IV 1188 roku - Smoliński, Marek (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2007)
Niniejszy artykuł stanowi próbę refleksji nad stereotypem charakteryzującym sposób walki Polaków w potencjalnych wojnach, który był popularny w Europie Zachodniej pod koniec XII i XIII wieku. Pochodzenie wyrażenia „Polacy w swoim dzikim gniewie” można przypisać udziałowi Bolesława Wygnańca lub Bolesława Wysokiego w kampaniach włoskich cesarza Fryderyka I Barbarossy. Otoczenie Hohenstaufów nie miało innych możliwości poznania sposobów prowadzenia wojen przez mieszkańców ówczesnej Polski poza wiadomościami z dworu cesarza podczas najazdów Fryderyka I na kraj młodszych synów Bolesława Krzywoustego. Twierdzenie to jest oczywiście hipotezą badawczą, ponieważ nie ma innych materiałów badawczych, z którymi można by je porównać. Niniejszy artykuł stanowi próbę uznania faktu potencjalnego udziału Polaków w ruchu krucjatowym.