Fundacje mieszczan księstwa cieszyńskiego na rzecz szpitali w okresie rządów regencyjnych Jana z Pernstejnu (1528-1544). Z badań nad dziejami Kościoła w księstwie cieszyńskim na przełomie średniowiecza i czasów wczesnonowożytnych - Panic, Idzi (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2007)
W literaturze przedmiotu funkcjonuje opinia, że reformacja w Księstwie Cieszyńskim rozpoczęła się na początku lat dwudziestych XVI wieku, czyli wkrótce po przemówieniu Marcina Lutra. Odnosząc się do tej opinii, należy podkreślić, że do 1543 r., kiedy to zarejestrowano ostatnią darowiznę na rzecz szpitali w Księstwie Cieszyńskim, wszystkie darowizny dotyczące ołtarzy były traktowane przez obie strony (darczyńców i beneficjentów) jako dożywotnie, nieodwołalne fundusze powiernicze. Należy wspomnieć, że księża katoliccy byli traktowani jako pełnoprawni członkowie społeczności Księstwa Cieszyńskiego. Nie możemy dostrzec żadnych oznak wrogości typowej dla czasów reformacji. Na podstawie powyższych informacji, przynajmniej w świetle omówionych w artykule darowizn na rzecz szpitali w Księstwie Cieszyńskim, twierdzimy, że można odrzucić opinię o rozpoczęciu reformacji w Księstwie Cieszyńskim dzięki protektorowi księżniczki Anny i Jana z Pernstejn, współregentów rządzących księstwem po śmierci Wacława II. Nie nastąpiło to aż do momentu, gdy Wacław III Adam objął samodzielne rządy.