Problem wielkości gmin w Słowenii: poglądy mieszkańców i burmistrzów - Hacek, Miro; Bukovnik, Alan (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2024)
W artykule przeanalizowano aspekty terytorialne słoweńskich gmin oraz problem ich optymalnej wielkości. Centralne pytanie, a mianowicie, jaka powinna być idealna lub optymalna wielkość gmin pod względem liczby ludności i powierzchni, aby mogły one skutecznie wykonywać swoje zadania, a jednocześnie zapewnić odpowiednią reprezentację obywateli, jest trudnym zagadnieniem w naukach politycznych i nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Podobnie jak wiele innych krajów europejskich, Słowenia od początku swojej niepodległości (1991 r.) boryka się z trudnościami w znalezieniu idealnej lub optymalnej wielkości gmin i związanego z tym zakresu ich kompetencji. Argumenty polityczne często przeważają nad eksperckimi, co potwierdza powagę problemu społecznego, który wykracza poza samorząd lokalny i dotyka całego kraju. Poszukiwanie idealnej wielkości gmin – czy to poprzez ich podział, czy łączenie – było przedmiotem gorącej debaty, dzielącej zarówno polityków, jak i społeczność zawodową, jednakże zgodnie z wynikami przeprowadzonej analizy, wielkość gmin w Słowenii może nie odbiegać tak znacznie od wartości optymalnej jak to sugerują uczestnicy debat.