Demokracja, liberalizm a doktryna Kościoła katolickiego w myśli Michaela Novaka - Kaute-Porębska, Małgorzata (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2007)
W artykule Demokracja, liberalizm a doktryna Kościoła katolickiego w myśli Michaela Novaka Autorka podejmuje ważny z punktu widzenia potrzeb przełomu stuleci namysł nad szeroko pojętymi relacjami między demokracją liberalną i społecznym nauczaniem Kościoła, opierając się na przemyśleniach Michaela Novaka.