System partyjny Republiki Irlandii. - Bisztyga, Andrzej (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2007)
Andrzej Bisztyga w artykule System partyjny Republiki Irlandii ukazuje początki formowania się, a następnie ewolucję i specyfikę irlandzkiego systemu partyjnego.