Robert W. McChesney: Digital Disconnect: How Capitalism is Turning the Internet Against Democracy New York—London: The New Press, 2013, ss. 364 - Kantyka, Zbigniew (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2017)
McChesney jest profesorem zatrudnionym na Wydziale Komunikowania Uniwersytetu Illinois, autorem kilku prac z zakresu teorii mediów, między innymi Rich Media, Poor Democracy. Communication Politics in Dubious Times (1989), Corporate Media and the Threat to Democracy (1997), Communication Revolution. Critical Junctures and the Future of Media (2007), The Political Economy of Media: Enduring Issues, Emerging Dilemmas (2008). Recenzowana książka jest kolejną pracą poświęconą krytycznej analizie współczesnych mediów i metod komunikowania, w której autor skoncentrował się na analizie społecznych i politycznych skutków intensyfikacji przeobrażeń w tej sferze życia społecznego.