Richard A. Clarke, Robert K. Knake: Cyber War The Next Threat to National Security and What to Do About It New York: Ecco, 2010, ss. 290. - Lakomy, Miron (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2018)
Książka Richarda A. Clarke’a i Roberta E. Knake’a jest obecnie jedną z najciekawszych pozycji poruszających tematykę cyberwojny. Z jednej strony, przedstawia ona technologiczne wyzwania związane z działaniami w cyberprzestrzeni. Chodzi tu między innymi o wątpliwości związane z samą strukturą i funkcjonowaniem Internetu czy wykorzystaniem sieci Wi-Fi. Z drugiej strony, porusza ona wiele niezwykle ważnych aspektów teoretycznych, takich jak zagadnienie odstraszania, odpowiednia procedura decyzyjna czy kontrola cyberzbrojeń. O wysokiej wartości publikacji świadczy także fakt, iż rozważania te prowadzono na podstawie studiów przypadku, podając przy tym liczne informacje niedostępne dotychczas opinii publicznej.