Założenia polityki społecznej w pierwszej połowie XXI wieku w świetle metodologii szkoły chicagowskiej oraz w doktrynie „społeczeństwa trzeciej fali” - Januła, Eugeniusz (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2018)
Abstrakt: Założenia polityki społecznej w pierwszej połowie XXI wieku w świetle metodologii szkoły chicagowskiej oraz w doktrynie „społeczeństwa trzeciej fali” Alvin Toffler niezmiennie uważany jest za wizjonera i futurologa o najwyższym światowym autorytecie. Jego Szok przyszłości ku zaskoczeniu niektórych zweryfikował się pozytywnie. Zarysowane w kolejnej wielkiej pracy Trzecia fala koncepcje i przewidywania również zaczynają się sprawdzać. Jednocześnie narasta wielki ogólnoświatowy problem ludzi starszych, ponieważ w państwach demokratycznych średnia długość życia wyraźnie wzrasta. Potencjał intelektualny i doświadczenie tej zbiorowości trzeba po prostu wykorzystać. Właśnie połączenie Tofflerowskiej wizji społeczeństwa z metodologią szkoły chicagowskiej może być pozytywną odpowiedzią na badania i określenie trendów obecnego i przyszłego społeczeństwa. Słowa kluczowe: Alvin Toffler, „trzecia fala”, szkoła chicagowska, zbiorowość „srebrnych włosów”. Abstract: The assumptions of social policy in the first half of the 21st century in the light of the Chicago School methodology and the doctrine of „third wave society” Alvin Toffler is currently a visionary and futurologist of the world’s highest authority. His Future Shock to the surprise of some verified positively. Also outlined in the next great work of Third Wave concepts and prediction, start also verified. Parallel builds big global problem for older people. Because in democratic countries, life expectancy rises significantly. This community you have to just use it. Perhaps because there is hidden in the great intellectual potential and experience. That connection Toffler’s vision of society with the methodology of the Chicago School can be a positive response to the test and deter-mine the trends of the current and prospective public. Key words: Alvin Toffler, “the third wave”, Chicago School, collectivity of “silver hair”