Współczesny sołtys w świetle typologii przywództwa. Kontekst teoretyczny i empiryczny - Mazurkiewicz, Bartosz (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2018)
Abstrakt: Współczesny sołtys w świetle typologii przywództwa. Kontekst teoretyczny i empiryczny Na progu XXI wieku sołtysi mogą stawać się swoistymi liderami wiejskich społeczności. Polska wieś ulega stałym zmianom, a we właściwym dostosowywaniu się do zmieniającej się rzeczywistości może być pomocna osoba sołtysa jako lokalnego lidera. Osoby wybrane na to stanowisko odznaczają się określonymi cechami osobowościowymi, posiadają pewne predyspozycje lub też nabywają pewne umiejętności, wykształcenie itp. W dynamicznie zmieniającym się środowisku osoba lidera będzie stawiana przed nowymi wyzwaniami. W artykule scharakteryzowano osobę sołtysa jako lidera: podjęto próbę stworzenia zbioru najbardziej odpowiednich cech, predyspozycji i umiejętności przydatnych w wypełnianiu roli sołtysa-lidera. Ponadto określono najważniejsze czynniki kształtujące aktualnie i w najbliższej przyszłości sytuację na polskiej wsi. Słowa kluczowe: sołtys, lider, przywództwo, wieś, globalizacja, społeczność lokalna Abstract: Contemporary village head in the light of the typology of leadership. Theoretical and empirical context On the threshold of the 21st century, the village heads can become leaders of the rural community. The Polish village is constantly changing, and in the proper adaptation to the changing reality can be helpful to the village head as a local leader. Persons selected for this post are characterized by specific personality traits, have certain predispositions or acquire certain skills, education, etc. In a dynamically changing environment, a leader will face new challenges. The article characterizes the village head as the leader: an attempt was made to create the collection of the most appropriate qualities, predispositions and skills useful in fulfilling the role of village leader. In addition, the most important factors shaping the current and in the near future situation in the Polish countryside were identified. Key words: village leader, leader, leadership, village, globalization, local community