Naruszenie praw człowieka w administrowanym przez Indie Kaszmirze i rola Organizacji Narodów Zjednoczonych, 1989—2019 - Sheikh, Roshan (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2020)
Niniejszy artykuł zajmuje się łamaniem praw człowieka w Kaszmirze i rezolucjami podjętymi przez Organizację Narodów Zjednoczonych w tej kwestii. Opracowanie to wskazuje na indyjski ucisk, ofensywy, politykę twardego kursu i okupację administrowanego przez Indie Kaszmiru. Kolejną kwestią podjętą w artykule są możliwe negocjacje w sprawie konfliktu w Kaszmirze między Indiami a Pakistanem. Dlatego też opracowanie to podkreśla szczególną rolę Organizacji Narodów Zjednoczonych w tymże konflikcie. Ponadto omówione są niepowodzenia rezolucji ONZ w sprawie konfliktu w Kaszmirze i odrzucenie interwencji stron trzecich przez rząd Indii. Brak odpowiedzialności społeczności międzynarodowej w kwestii przestrzegania praw człowieka w Kaszmirze skutkuje fizyczną i psychiczną traumą tamtejszej społeczności. Celem tego artykułu jest także ocena polityki ONZ wobec problemów związanych z prawami człowieka w Kaszmirze.