Czynniki wpływające na podejmowanie przez samorządy lokalne decyzji w związku z kryzysem COVID-19: studium przypadku dotyczącego pierwszej fali w dwóch gminach estońskich - Nagel, Hannes (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2022)
W niniejszym artykule opisano wyniki studium przypadku dotyczącego czynników, które wpłynęły na podejmowanie decyzji związanych z pierwszą falą COVID-19 na poziomie samorządów lokalnych w Republice Estońskiej. Badane gminy to największa gmina w Estonii, miasto Tallinn, oraz najbardziej dotknięta pierwszą falą kryzysu gmina Saaremaa. W trakcie mapowania jednostek kryzysowych zidentyfikowano trzy jednostki w Tallinie i dwie w Saaremaa – niektóre sformalizowane przed kryzysem, inne sformalizowane ad hoc, a jeszcze inne w ogóle niesformalizowane. Podmiotami badania byli członkowie jednostek kryzysowych COVID-19. Badanie, które składało się z kwestionariusza i wywiadów pogłębionych, koncentrowało się na wpływie ośmiu czynników decyzyjnych, które podzielono na wewnętrzne (stres, bezradność, presja grupy i dobre samopoczucie) i zewnętrzne (presja czasu, presja mediów i opinii publicznej, dostępność informacji, presja rządu centralnego lub innych instytucji). Wyniki wskazują, że największy wpływ miały czynniki zewnętrzne (największa napięcie odczuwano z powodu presji czasu, stresu oraz presji ze strony mediów i opinii publicznej). Decydenci podkreślali, że wpływ na podejmowanie decyzji miały także wcześniejsze doświadczenia, postrzeganie ryzyka i emocje.