Wojna informacyjna jako instrument polityki zagranicznej Federacji Rosyjskiej – wprowadzenie - Kiera, Jacek (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2023)
Wojna informacyjna stała się ważnym elementem polityki zagranicznej państw nie tylko w trakcie otwartego konfliktu zbrojnego, lecz przede wszystkim w czasie poprzedzającym jego rozpoczęcie. Celem niniejszego artykułu jest zidentyfikowanie i scharakteryzowanie wojen informacyjnych prowadzonych przez Federację Rosyjską z uwzględnieniem ich roli jako narzędzia polityki zagranicznej. Temat ten został przedstawiony zarówno w wymiarze teoretycznym, jak i poprzez omówienie wybranych przykładów. W pracy wykorzystano analizę treści, analizę krytyczną źródeł oraz syntezę i opis, aby zweryfikować przyjętą hipotezę badawczą, zgodnie z którą wojna informacyjna stała się systemowym instrumentem polityki zagranicznej Kremla, mającym na celu destabilizację wewnętrzną państw, antagonizowanie uczestników stosunków międzynarodowych oraz realizowanie własnych interesów w sferze zewnętrznej.