Spór o podmiotowość. Ocena polsko-rosyjskich relacji energetycznych w myśli politycznej Prawa i Sprawiedliwości w trakcie debaty parlamentarnej Sejmu RP IV, VI i VII kadencji - Paszkowski, Michał (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2025)
Relacje pomiędzy Polską a Rosją stanowią ważny przedmiot badań nad polityką zagraniczną, zagadnienie to odgrywa też istotną rolę w polskiej debacie parlamentarnej. Jednym z czynników wpływających na stosunki między oboma krajami jest kwestia współpracy energetycznej, która od wielu lat stanowi ważny punkt sporu politycznego w Polsce, rzutujący na poziom bezpieczeństwa państwa. Celem poznawczym artykułu była interpretacja poglądów przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości w trakcie IV, VI i VII kadencji Sejmu RP na to, jak kształtu‑ ją się relacje polsko-rosyjskie w wymiarze energetycznym. Za punkt wyjścia posłużyła teza, że PiS oceniało polityczno-energetyczne stosunki z Rosją w badanym okresie w sposób negatywny, co wynikało z błędnych decyzji kierunkowych podjętych przez koalicje rządowe SLD-UP oraz PO-PSL.