Studia Politicae Universitatis Silesiensis Tom 12 - SPUS, Redakcja (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2017)
Oddajemy do rąk Czytelników dwunasty tom wydawnictwa „Studia Politicae Universitatis Silesiensis”. Podobnie jak poprzednie ma on formułę otwartą, czego odzwierciedleniem jest zróżnicowanie tematyczne zamieszczonych w nim artykułów. Wszystkie jednak wpisują się w politologiczny obszar badawczy, ukazując jednocześnie interdyscyplinarny charakter tej dyscypliny naukowej. Zebrane w niniejszym tomie teksty, których autorami są pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, zostały pomieszczone w czterech blokach tematycznych: „Teoria polityki”, „Systemy polityczne”, „Stosunki międzynarodowe” i „Komunikowanie społeczne”. Uzupełnieniem całości jest dział „Recenzje i omówienia”, w którym tradycyjnie znaleźć można informacje o polsko‑i obcojęzycznych publikacjach z zakresu nauk politycznych.