Studia Politicae Universitatis Silesiensis Tom 10 - SPUS, Redakcja (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2018)
Z niekłamaną dumą i satysfakcją przekazujemy do rąk Czytelników dziesiąty już tom publikacji „Studia Politicae Universitatis Silesiensis”. Jak wszystkie poprzednie, ma on formułę otwartą, co sprawia, że zamieszczone w nim teksty są zróżnicowane pod względem tematycznym. Wszystkie jednak wpisują się w obszar badawczy współczesnej politologii, ukazując jej interdyscyplinarność. Autorami zdecydowanej większości artykułów, które znalazły się w niniejszym tomie, są pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Niemniej jednak, jak zwykle, na łamach naszego periodyku znalazło się miejsce na tekst osoby z zaprzyjaźnionego ośrodka naukowo‑dydaktycznego. Tym razem jest to opracowanie Şule Toktaş z Kadir Has University w Stambule, które postanowiliśmy opublikować w języku angielskim, co, mamy nadzieję, nie tylko nie utrudni Czytelnikom jego odbioru, ale pozwoli na zachowanie oryginalności wywodu i uniknięcie niebezpieczeństwa związanego z przekładem na język polski. Uwzględniając problematykę poruszaną przez autorów poszczególnych artykułów, postanowiliśmy je pomieścić w trzech blokach tematycznych: „Systemy polityczne”, „Komunikowanie społeczne” i „Stosunki międzynarodowe”. Uzupełnieniem całości jest dział „Recenzje i omówienia”. Znaleźć w nim można informacje o publikacjach z dziedziny nauk politycznych, które ukazały się w ostatnim czasie na rodzimym rynku wydawniczym i na rynkach zagranicznych.