Studia Politicae Universitatis Silesiensis Tom 7 - SPUS, Redakcja (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2017)
Z ogromną przyjemnością oddajemy do rąk Czytelników siódmy tom wydawnictwa Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach „Studia Politicae Universitatis Silesiensis”. Czynimy to tym chętniej, że decyzją Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za publikacje naukowe zamieszczone w naszym periodyku przyznaje się obecnie 6 punktów. Jednocześnie od tego numeru zmienia się jego szata graficzna, która, mamy nadzieję, spodoba się Czytelnikom. W niniejszym zbiorze znalazło się osiem artykułów, które ze względu na poruszaną problematykę pomieszczono w dwóch blokach tematycznych: „Myśl polityczna” i „Systemy polityczne”. Autorami tych opracowań są pracownicy i doktoranci naszego Instytutu, jak również przedstawiciele zaprzyjaźnionych ośrodków naukowo‑dydaktycznych w Polsce i za granicą. Całość tradycyjnie uzupełnia dział „Recenzje, omówienia i sprawozdania”.