Lukáš Vomlela, Petr Hušek (przy współpracy: Petr Hlaváček, Dušan Janák, Martin Stanoev), Regionalne elity polityczne w kraju morawsko‑śląskim i województwie śląskim w latach 2000—2012. Opawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego w Opawie, 2014, ss. 121 - Riedel, Rafał (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2018)
Praca pt. Regionalne elity polityczne w kraju morawsko‑śląskim i województwie śląskim w latach 2000—2012 autorstwa Lukáša Vomleli oraz Petra Huška (napisana przy współpracy Petra Hlaváčka, Dušana Janáka, Martina Stanoeva — pracowników Centrum Badań Empirycznych, Wydziału Polityk Publicznych, Uniwersytetu Śląskiego w Opawie), jest wynikiem projektu badawczego realizowanego w ramach programu mikroprojektów Euroregionu Silesia. Analiza ta wpisuje się w transgraniczną współpracę terytorialną w wymiarze naukowym i jest jedną z pierwszych podejmowanych na Śląsku w tak zdefiniowanym obszarze badawczym. Jest to ważna publikacja, której Autorzy koncentrują się na analizie ewolucji regionalnych elit politycznych w perspektywie porównawczej (pomiędzy regionem morawsko‑śląskim a województwem śląskim). Stanowi więc ona znaczący wkład w lepsze zrozumienie procesów politycznych zachodzących na poziomie regionalnym (i ich interakcji z poziomem centralnym) w dwóch krajach środkowo‑europejskich, ponad dwie dekady po 1989 roku, jak również po dokonanych — zarówno w Polsce, jak i w Czechach — reformach administracyjnych.