Wojciech Modzelewski: USA w sondażach Warszawa: Difin SA, 2012, ss. 166 - Kantyka, Zbigniew (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2017)
Książka Wojciecha Modzelewskiego jest ciekawym analitycznym esejem na temat przeobrażeń świadomości amerykańskiego społeczeństwa, zbudowanym na podstawie interpretacji prowadzonych od lat trzydziestych XX wieku empirycznych badań opinii publicznej. Za źródło służyły dane zaczerpnięte przede wszystkim z sondaży prowadzonych przez Instytut Gallupa i Pew Research Center. Ich zaletą jest, dzięki systematycznie powtarzanym na przestrzeni lat przez te wiodące ośrodki badawcze pytaniom ankietowym, na ogół stosunkowo łatwa i bezpośrednia porównywalność w czasie struktury odpowiedzi respondentów, umożliwiająca wyciąganie rzeczowych i wiarygodnych wniosków. Empiryczna podbudowa nadaje refleksjom Autora zobiektywizowany charakter, co oczywiście nie oznacza, że w warstwie interpretacyjnej formułowane przez niego wnioski są całkowicie wolne od wartościowania i niepodważalne.