Anglicanorum Coetibus jako instrument restytucji wpływów Kościoła katolickiego w Anglii i Walii - Toszek, Bartłomiej H. (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2017)
Abstrakt: Anglicanorum Coetibus jako instrument restytucji wpływów Kościoła katolickiego w Anglii i Walii Ogłoszona w listopadzie 2009 roku konstytucja apostolska Anglicanorum Coetibus została wydana w odpowiedzi na wielokrotne i usilne prośby „licznych grup anglikanów” pragnących przystąpić do pełnej komunii z Kościołem katolickim. Łączy ona wizje ruchu ekumenicznego zawarte w encyklice Mortalium Animos i konstytucji Lumen gentium, z założeniem o możliwości zachowania przez grupy konwertytów fragmentów tradycji anglikańskiej, pod warunkiem podporządkowania swojej formacji duchowej ogólnym normom obowiązującym w Kościele katolickim. W ten sposób zamiast ewangelizacji „siłowej”, polegającej na dopasowaniu wszystkich elementów chrześcijańskiej układanki do katolickiego wzorca, prowadzona jest ewangelizacja „dobrowolna”, tj. oparta na inicjatywach oddolnych, poszanowaniu tradycji innych wspólnot chrześcijańskich oraz dyskretnym sygnalizowaniu prymatu Stolicy Apostolskiej. Słowa kluczowe: katolicyzm, anglikanizm, Kościół Katolicki, papież Benedykt XVI, Wielka Brytania Abstract: Anglicanorum Coetibus as an instrument of the Catholic Church influences restitution in England and Wales The Apostolic Constitution of Pope Benedict XVI Anglicanorum Coetibus was promulgated in November 2009 as answer for repeated and insistent petitions of “groups of Anglicans” who desired to stay into the full communion with the Catholic Church. It united two visions of ecumenism movement which contented in the encyclic Mortalium Animos and the constitution Lumen gentium by forecasting for groups of converts possibility of preserving elements of their Anglican tradition under condition of subordinate their spiritual construction to norms obligatory in the Catholic Church. Instead of “power” evangelization based on adjusting all elements of the Christian puzzle to the Catholic pattern, there is realizing “free” evange lization based on down initiatives, respect for other Christians communities’ tradition and discreet signalizing of the Holy See primacy. Key words: Catholicism, Anglicanism, Catholic Church, pope Benedict XVI, United Kingdom