Niemiecki ruch identytarystów — próba klasyfikacji ideologicznej - Kałabunowska, Agata (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2018)
Abstrakt: Niemiecki ruch identytarystów — próba klasyfikacji ideologicznej Celem postawionym w artykule jest przybliżenie polskiemu czytelnikowi profilu ruchu niemieckich identytarystów oraz próba jego ideologicznej oraz politologicznej klasyfikacji. Autorka rozważa możliwość umiejscowienia identytaryzmu na politycznym spektrum prawica — lewica, a także przedstawia korzenie ideologiczne ruchu w prądzie myślowym Nowej Prawicy. Następnie prezentuje genezę, metody działalności oraz rys ideologiczny niemieckiego odłamu identytarystów i próbuje wytłumaczyć popularność ruchu w tym kraju. Słowa kluczowe: niemiecki ruch identytarystów, lewica, prawica, ideologia Abstract: The Identitarians in Germany — an attempt at an ideological classification The article aims at presenting the ideological profile of the identitarian movement in Germany. It starts with a general overview of the issues with the classification of the identity movements in the classical political spectrum of left and right and then presents the origins of the identitarian ideology in the New Right. Finally, authoress describes in details the origins, tactics and ideological core of the German section of the movement, trying to explain its popularity in this country. Key words: identitarian movement in Germany, lefts, rights, ideology